
 

 

 

 

QUESTION: Is it legal for a person who does not hold a New York insurance license to be 
an owner of an insurance agency? 
 
ANSWER: Yes. However, because New York Insurance Law prohibits an unlicensed 
person from accepting commissions on insurance sales, an unlicensed owner may not 
receive commissions on business written, but they may receive a share of the agency’s 
net profits. See the New York State Department of Financial Services Office of the 
General Counsel advisory legal opinion of January 10, 2006: “The unlicensed members 
of the LLC may not share in any insurance commissions but may share in the net profits 
of the LLC.” 
 
 

New York 
INSURANCE LAW — CHAPTER 28 OF THE CONSOLIDATED LAWS 

Article 21 — AGENTS, BROKERS, ADJUSTERS, CONSULTANTS AND 
INTERMEDIARIES 

 
Ins. Law s 2102 Acting without a license 

 
(e)(1) No person shall accept any commission, service fee, brokerage or other 

valuable consideration for selling, soliciting or negotiating insurance in this state if that 
person is required to be licensed under this article and is not so licensed. 

 
(2) Renewal or other deferred commissions may be paid to a person or other 

entity for selling, soliciting or negotiating insurance in this state if the person or other 
entity was required to be licensed under this article at the time of the sale, 
solicitation or negotiation and was so licensed at that time. 

 
(3) An insurer, fraternal benefit society, health maintenance organization or 

licensed insurance producer may pay or assign commissions, service fees, brokerages 
or other valuable consideration to an insurance producer or to persons who do not 
sell, solicit or negotiate a contract of insurance in this state, unless the payment 
would violate any provision of this chapter. 

https://www.dfs.ny.gov/insurance/ogco2006/rg060113.htm

