
 

 

 

 
QUESTION: Is it legal for someone to complete and submit a non-standard certificate of 
insurance form? 
 
ANSWER: Yes. New York’s certificates of insurance law does not prohibit anyone from using a 
certificate of insurance form that is not on the Department of Financial Services list of approved 
forms. It does put two restrictions on the use of unapproved forms: 
 

1. A certificate requester may not ask for an unapproved form and then retaliate against 
the insured if the insured does not provide it. 

2. No one may use a certificate of insurance to change a policy’s coverage or to grant 
rights that the policy does not grant. An unapproved certificate form might do this. 

 
There are errors and omissions liability concerns that unapproved certificate forms present, but 
New York law does not necessarily make their use illegal. 
 

New York 
INSURANCE LAW — CHAPTER 28 OF THE CONSOLIDATED LAWS 

Article 5 — CERTIFICATES OF INSURANCE 
 

Ins. Law s 502 Prohibitions 
 
In this state: 
 

(a) With respect to a certificate of insurance evidencing that a policy provides personal 
injury liability insurance or property damage liability insurance, as defined in paragraphs 
thirteen and fourteen of subsection (a) of section one thousand one hundred thirteen of this 
chapter, no person or governmental entity shall wilfully require, as a condition of awarding a 
contract for work, or if a contract has already been awarded as a condition for work to 
commence or continue under the contract, or if the contract has been performed or partially 
performed as a condition for payment to be made under the contract, the issuance of a 
certificate of insurance unless the certificate is: 

 
(1) a form promulgated by the insurer issuing the policy referenced in the certificate of 

insurance; or 
 
(2) a standard certificate of insurance form issued by an industry standard-setting 

organization and approved for use by the superintendent or any other form approved for 
use by the superintendent. … 
 
(c) A certificate of insurance shall not amend, extend, or alter the coverage provided by the 

insurance policy to which the certificate of insurance makes reference. A certificate of insurance 
shall further not confer to any person any rights beyond those expressly provided by the policy 
of insurance referenced therein. 


